Nyhetsbrev 7: God Jul & något att se fram emot 2018

Här kommer årets sista nyhetsbrev innan vi stänger Leaderkontoret för att avsluta år 2017 med julemat och nyårskarameller.

Det har varit ett intensivt och roligt år som gått med många projekt som blivit beviljade och allt fler som kommer igång på allvar. Några av de projekt som fått sitt startbeslut i december presenteras här i nyhetsbrevet, de andra kan du hitta på vår hemsida under beviljade projekt. Under nästa år finns fortfarande pengar kvar att satsa på fler bra projektidéer - än så länge är alla våra insatsområden öppna för ansökningar. Vi har uppdaterat datum för ansökningsdeadlines och LAGs beslut under hela nästa år. Första deadlinen för ansökan är 31 januari och alla andra datum hittar du här.

En rolig nyhet är att vi under 2018 äntligen kommer att kunna starta upp paraplyprojekt igen som var så populära förra programperioden. Paraplyprojekt kallas det när Leaderföreningen driver ett ramprojekt som kan finansiera flera mindre delprojekt på ett visst tema. Det handlar om mindre summor men istället enkel ansökan och snabba beslut där den som genomför delprojekten inte behöver gå via Jordbruksverket och själv vara projektägare. Vilka teman det kommer att bli, exakta summor och när detta kan öppna upp vet vi mer om senare under våren, vår målsättning är att komma igång med flera olika tematiska paraplyprojekt så snart som möjligt.

God jul & Gott nytt år!

Publicerad 21/12, 2017

Vi önskar alla våra samarbetspartners och landsbygdsvänner en god lokalproducerad jul och ett riktigt gott nytt utvecklingsår.

Leaderkontoret är stängt 22 december - 9 januari och öppnar igen den 10 januari 2018.

 

Julemat och glögg i massor önskar vi er alla! / Leaderkontorets hustomtar Theres och Zinitha

PS! Undrar du när nästa deadline för ansökan om Leaderprojekt är så hittar du alla datum för 2018 här DS!

Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

Projektstartsträff 18 januari

Projektstartsträffen är ett bra tillfälle att lära och att nätverka.Publicerad 15/12, 2017

Nu bjuder vi in projekt som har beviljats Leaderfinansiering till projektstartsmöte. Syftet med mötet är dels att ni som driver projekten ska träffa varandra men också att vi gemensamt går igenom vad man behöver tänka på när man driver ett Leaderprojekt.

Alla projekt som vill delta är välkomna, även ni som deltagit i dessa träffar tidigare men vill skicka nya personer eller kanske samma som gått tidigare men som vill fräscha upp minnet.

Varje projekt rekommenderas att skicka minst två deltagare till träffen förslagsvis de som har roller som projektledare, administratör och projektägare. För att få ut mesta möjliga av mötet så ta med er projektplan, budget och beslut från Jordbruksverket (om ni hunnit få det).

Vi bjuder på mackor/fika så meddela gärna i anmälan om ni har allergier mot något.

Självklart har vi på Leaderkontoret en plan på vad vi tycker är viktigt att ta upp, men vi vill gärna ha förslag från er som ska delta och uppskattar därför om du i samband med föranmälan delar med dig av dina önskemål och förväntningar på mötet.

Anmäl dig senast den 15 januari genom att denna länk: https://simplesignup.se/event/124433

Mötet börjar kl.13.30 och avslutas senast kl.17.
Till Bergby reser du enklast med buss 25 från Gävle eller bilvägen och parkerar utanför vårt hus eller i närheten av.

Frågor?
Kontakta Leaderkontoret info@leadergastrikebygdenllu.se, 070-2452101

Vi ser fram emot att träffas! / Theres & Zinitha på Leaderkontoret

Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

Nytt projekt: Trädgården ditt hem

Projektet förväntas bidra både till nya arbetstillfällen, lokal produktion och integration.Publicerad 19/12, 2017

Vi gratulerar Ockelbo kolonilottsförening som nu har fått startbeslut för sitt projekt Trädgården ditt hem. 

Projektet ska utifrån kolonilotterna i Ockelbo skapa förutsättningar för odling i mer omfattande skala genom att anlägga växthus och starta odlingar av grönsaksplant för försäljning. Alla som vill är välkomna att engagera sig i projektet - sedan tidigare har kolonilotterna utvecklats till något av en multikulturell mötesplats vilket man nu hoppas ska utvecklas ytterligare.

Målet är att projektet ska leda till en självfinansierande verksamhet som på sikt skapar förutsättning för arbetstillfällen genom försäljning av det som odlas i växthusen. Ytterligare ett mål är att de som engagerar sig i projektet ska skapa nya relationer, bygga på sina kunskaper och möjligheter till god livskvalitet och egen försörjning.

Du kan läsa mer om projektet och hitta kontatuppgifter till dem under fliken beviljade projekt

Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

Nytt projekt: Förädlingsmakapären

Publicerad 8/12, 2017

Vi gratulerar föreningen Hela Sverige Ska leva X-ing Gävleborg till sitt beviljade samarbetsprojekt Förädlingsmakapären som ska genomföras i vårt och Hälsingebygdens leaderområde de kommande åren.

Projektet erbjuder nu totalt 37 byar och orter hjälp med att ta fram lokala utvecklingsplaner och coachning att förverkliga dem. Utvecklingsplanerna ska utarbetas av de som bor och verkar på platsen och alla som vill delta är välkomna. Om er by är intresserad av att vara med så hör av er till projektledaren.

Här kan du läsa mer om projektet och hitta kontaktuppgifter 

Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

Grönt Expo har fått startbeslut

Projektet går nu igång, här med utkast till logga för den nya verksamheten.Publicerad 4/12, 2017

Vi gratulerar föreningen Konst och landskap som den 24 november fick sitt efterlängtade beslut från Jordbruksverket för sitt Leaderprojekt Grönt Expo.

Projektet ska starta ett forum för modern, miljösmart och hållbar livsstil med syftet att inspirera allmänheten till konsumtion och livsval som bidrar till hållbar utveckling samt att genom samverkan stärka lokala näringsidkare med miljöprofil. Det ska de åstadkomma genom uppstart av en verksamhet som visar upp och säljer miljösmarta produkter och lösningar samt erbjuda en exponeringsyta där företag kan visa upp sina produkter och tjänster.

Verksamheten ska bedrivas i en fastighet som också inrymmer befintlig konsthantverksförsäljning och ett café i anslutning till Wij Trädgårdar i Ockelbo, som sedan tidigare är ett etablerat besöksmål. Målet med projektet är att bygga upp en verksamhet som kan drivas vidare efter projekttidens slut genom att locka besökare och kunder samt att skapa nätverk och försäljningsmöjligheter för miljöprofilerade företag.

Här kan du läsa mer om projektet

 

Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

Leader Gästrikebygden LLU / Europeiska Unionen
www.leadergastrikebygdenllu.se