Nyhetsbrev nr 6: Ullbagge och nästan 30 nya projekt

Snart är vi framme i årets sista månad och ute är det klassiskt novemberväder och då kan det väl passa bra att muntra upp sig med allt positivt som händer runt om i vårt leaderområde. I skrivande stund har Leaderföreningens styrelse sagt ja till nästan 30 projektansökningar, många av dem är i full gång medan andra väntar på att få sitt formella beslut från Jordbruksverket innan de kör igång. Alla projekt som har fått sitt beslut från Jordbruksverket lägger vi upp på vår hemsida under beviljade projekt, där kan du också hitta kontaktinformation till dem. 

Vi är glada över att vi har fått många bra ansökningar, men vi har fortfarande mycket pengar kvar att fördela till fler projekt - drygt 23 miljoner kronor. De kan sökas till projekt som utvecklar vårt område - exempelvis lockar hit fler turister, får mer lokalproducerat, testar nya sätt att lösa transporter där kollektivtrafiken inte räcker till, får fler människor att engagera sig i orternas nätverk och organisationer eller får fler att satsa på en karriär inom bristyrken. Vi tar emot ansökningar löpande och fattar beslut om vilka som ska prioriteras vid fyra tillfällen per år. För att komma med på beslutsmötet så ska ansökan vara färdig innan deadline som vi lägger upp på vår hemsida, de kommer snart att uppdateras för nästa år. Mer om vad du kan ansöka om hittar du i kortversionen av leaderstrategin och den kan du läsa om här. Har du en idé så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på leaderkontoret - kanske kommer du att vara med om att starta upp nästa Ullbaggevinnare från Gästrikebygden?

 

Fixarna vann Ullbagge!

Bild på vinnarna i alla kategorierna på Landsbygdsgalan 2017. Fotograf: David Wreland
  Publicerad 16/11, 2017

  På Landsbygdsgalan som hölls den 8 november i Tällberg vann Fixarna från Hambrunge Ullbaggepriset i kategorin "sysselsättning i övriga näringar".Prisutdelare i kategorin var Therese Bengart som är verksamhetschef för organisationen Hela Sverige Ska Leva, konferencier var Kalle Moreus och arrangör var Landsbygdsnätverket. Benny och Ronny från Fixarna tog emot priset och höll ett uppskattat tacktal inför galans 240 gäster där de lyfte hur betydelsefullt det är att få uppskattning för sitt hårda arbete både från kunder och galajurys och att det ger energi att fortsätta satsa framåt.

  Från Leaderföreningens sida vill vi självklart gratulera Fixarna till priset och solar oss gärna lite i glansen av deras framgångar eftersom vi dels nominerade dem till priset men också för att Leader i slutet av förra programperioden finansierade uppstarten av det som idag är ett arbetskooperativ som betyder mycket för många.

  Fixarna kunde i konkurrens med övriga totalt 24 nominerade på galan ha vunnit ytterigare en Ulbagge, den för "Folkets pris" där alla som velat kunnat rösta via nätet under v.44. Det var flera tusen personer som röstat och det var hård konkurrens, men flest röster hade gått till företaget "CUL i Tun" som firade sitt pris med att sjunga "Some where over the rainbow" tillsammans med orkestern så vackert att hela publiken förstod lockelsen med det vinnande kombinationskonceptet lanthandel och musikunderhållning.

  Här kan du läsa artikel och se video från nomineringen till priset

  Här kan du läsa pressmeddelandet med motiveringen till vinsten av Ullbagge

   

  Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

  Julstängt 22/12-9/1

  Publicerad 23/11, 2017

  Leaderkontoret kommer att vara stängt för jul- och nyårsledigheter och eftersom vi vet hur fort tiden fram till jul brukar susa förbi så vill vi berätta om det redan nu så här en månad innan stängning.

  Vi uppmuntrar er som vet att ni behöver komma i kontakt med oss innan jul att göra det i god tid innan vi stänger för att ni ska få bästa möjliga service. Det gäller i synnerhet er som vill slutredovisa ert projekt innan årsskiftet eller kanske ansökan om att förlänga slutdatum på ert projekt.

  Leaderkontpret är stängt: 22 december - 9 januari

  Leaderkontoret öppnar igen onsdagen den 10 januari 2018

  //

  En härlig advent, god jul och gott nytt år till er alla önskar Leaderkontorets hustomtar Theres och Zinitha

  Läs denna och fler nyheter på vår hemsida »

  Leader Gästrikebygden LLU / Europeiska Unionen
  www.leadergastrikebygdenllu.se