Vi firar beslut om ny programperiod med solsken, bubbel och jordgubbar!

Vi firar beslut om ny programperiod med solsken, bubbel och jordgubbar!

Vi firar 39 miljoner möjligheter!

Publicerad: 7/6

Idag firar vi med bubbel och jordgubbar i solskenet. Beskedet är efterlängtat och ett fint kvitto till alla som på olika sätt har bidragit till den nya strategin. Roligast är de utvecklingsmöjligheter det kommer skapa för landsbygden i Gästrikland de kommande åren!


Den 2 juni kom det efterlängtade beskedet från Jordbruksverket om att alla leaderområden som ansökt också har valts ut till den nya programperioden. Totalt omfattar programmet Leader 2023-2027 i Sverige en budget på 1,7 miljarder kronor. Av den budgeten beviljades Leader Gästrikebygden 39 437 405 kronor. Storleken på budget är satt av Jordbruksverket utifrån leaderområdenas storlek (antal invånare, geografisk yta) och bedömd kvalitet på strategin. Gästrikebygden är ett av landets mindre leaderområden men vi fick den högst bedömda strategin av alla inlämnade.

Pengarna ska användas för att genomföra den strategi som vi jobbade fram tillsammans med många engagerade personer och organisationer under 2021. Målen i strategin ska nås genom att finansiera lokalt viktiga utvecklingsprojekt. Vår förhoppning är att kunna öppna för ansökningar kopplade till den nya strategin och budgeten i början av nästa år.

Ansvarig för förberedelser och genomförandet i Gästrikebygden (som inkluderar Ockelbo, Hofors och stora delar av Sandviken och Gävle) blir samma ideella förening som idag driver leaderverksamhet. Det gör att vi redan har en organisation på plats med alla de fördelar det för med sig. Självklart hoppas vi att många av de som bor, lever och verkar i området vill driva utveckling tillsammans med oss 2023-2027!

Även om Jordbruksverkets besked var den största pusselbiten finns det fler viktiga bitar att lägga innan pusslet är komplett. Senast den 15 oktober ska vi ha ordnat medfinansiering på 33% av budget, siffersatt målen och bestämt hur urvalet ska gå till för att välja ut de utvecklingsprojekt som ska finansieras via strategin - ett förberedelsearbete som nu tar ordentlig fart.


Jordbruksverket skickade ut pressmeddelande den 7 juni, det kan du läsa här

Mer om Leader Gästrikebygdens strategi och vägen dit kan du läsa här

För frågor kontakta:
Theres Sundberg, verksamhetsledare för Leader Gästyrikebygden 070-245 21 01 info@leadergastrikebygdenllu.se


OBS
Den nuvarande programperioden som startade år 2016 är förlängd och fortsatt aktiv. Vi har pengar kvar i budget och tar emot ansökningar kopplat till den "gamla strategin". Har du en idé som skulle kunna genonomföras redan nu så finns det goda möjligheter för det. Hör av dig till oss på leaderkontoret som ett första steg!

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK