Ny rapport släppt om säl och skarv kopplat till kustnära fiske

Ny rapport släppt om säl och skarv kopplat till kustnära fiske

Rapportsläpp 19/11: Säl, skarv & kustfisket

Publicerad: 19/11, 2021

Tillsammans med sju svenska leaderområden ingår vi i det transnationella fiskefondsprojektet Säl och skarv. Projektet släppte en internationell rapport år 2020, nu kommer en vidarebearbetad svensk version.

Rapportsläpp gjordes idag den 19 november i samband med ett digitalt seminarium där rapporten presenterades för drygt 60 deltagare. I rapporten finns fakta om säl och skarv, data på hur kustfiskare upplever situationen och några porträtt av utvalda fiskare längs med Östersjökusten - däribland Dennis Bergman från Norrsundet.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera från rapporten att:

  • det småskaliga kustnära yrkesfisket påverkas rejält av säl och skarv som minskar tillgången på fisk och äter upp delar av fångsterna i fiskeredskapen.
  • varje säl och skarv äter förhållandevis stora mängder fisk dagligen, de äter all typ av fisk från smolt till vuxna fiskar
  • population av gråsäl och mellanskarv har ökat rejält senaste decenniet
  • regelverk och förvaltningsplaner för säl och skarv har inte ändrats i takt med populationsökningen
  • det finns olika syn på om och hur säl och skarv ska förvaltas
  • förvaltningen styrs av det offentligas beslut och regelverk både regionalt, nationellt och via EUs olika direktiv

    I panelsamtal på seminariet deltog forskare och yrkesfiskerepresentant och många frågor ställdes av deltagare. De konstaterade att det behövs adaptiva förvaltningsplaner med insatser som verkligen fungerar för att få en balans mellan säl, skarv och fiske. Förvaltningsinsatser behöver ske lokalt, men detta är djur med stora rörelsemönster så det behövs samarbete mellan länder för att få effekt. Det kan inte vara yrkesfiskarnas "eget ansvar" att sköta förvaltningen, här behövs samverkan och en kombination av ersättning och möjlighet att använda framförallt sälen som resurs i likhet med exempelvis jakt i skog och land. Idag är det inte tillåtet att sälja sälprodukter och det beskrevs av en pandeldeltagare som "det dummaste dumma och helt ohållbart ur förvaltningsprespektiv". Det börjar röra på sig kring regelverk och förvaltningsplaner kopplat till yrkesfiskets olika aspekter och hållbara fiskebestånd. Samtidigt larmar kustfisket om akut brist på strömming i näten denna säsong och efterlyser att något görs omgående för att bevara branschen och den lokalt fångade fisken på tallriken.

    Leaderområdets syfte är inte att driva opinion, men gör rapporten tillgänglig för alla som vill att ta del av den och fördjupa sig i sakfrågan. Det transnationella projektet där Finland, Tyskland mfl ingått avslutas men de svenska leaderområdena som ingått kommer fortsätta att göra spridningsaktiviteter under 2022.

    I vårt leaderområde finns det flera aktörer som driver på i sakfrågorna - inte minst Kustfiskarna Bottenhavet och Sportfiskarna. De två aktörerna driver tillsammans projektet "Hållbart fiske i samverkan" som i förra veckan fick grönt ljus från vårt Leaderområde för en utökning som under 2022. Utökningen kommer att möjliggöra för dem att arbeta gemensamt för att få till en bättre förvaltning av framför allt mellanskarv - där är förhoppningsvis den rapport som nu släpptes itll nytta!


Rapporten "Säl, skarv och det småskaliga kustfisket" kan du läsa här: https://bit.ly/30HPwPe eller ladda ner den som PDF-version här.

Seminariet spelades in, när de är tillgängligt lägger vi en länk till inspelningen här.

Länk till filmen om fiskaren manjula som visades på seminariet: https://www.deepseareporter.se/sa-lange-det-finns-fisk-sa-fiskar-jag/

Det internationella samarbetsprojektets webbsida: https://balticfisheries.com/

Se alla nyheter »

Ena v yrkesfiskarna som porträtteras är Dennis Bergman från Norrsundet

Ena v yrkesfiskarna som porträtteras är Dennis Bergman från Norrsundet